Amino

Aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam!


Aminozuren zijn de bouwstenen van onze spieren en leveren daarom een belangrijk aandeel bij het neerzetten van goede prestaties en het winnen van (droge) spiermassa. Aminozuren zijn de bouwstoffen van alle eiwitten. Een eiwit kan uit honderden aminozuren bestaan, die op hun beurt weer in veel verschillende patronen gerangschikt kunnen zijn. ... » Lees meer...
Eiwitten zijn nodig voor de groei, behoud en vernieuwing van je spierweefsel en organen.

Essentiële aminozuren
In onze voeding komen ongeveer 20 aminozuren voor. Acht van de 20 aminozuren kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt. Deze moet je dus via dagelijkse voeding of via supplementen binnen krijgen en daarom noemen we ze essentieel. De essentiële aminozuren zijn: Histadine, Leucine, Isoleucine, Valine, Fenylalanine, Treonine, Methionine, Tryptofaan, Lysine. Isoleucine, Leucine en Valine vormen samen een bijzondere groep aminozuren, namelijk de branched chain amino acids (BCAA's).

----- Tekst sluiten -----

Wat zijn BCAA's?


De afkorting BCAA staat voor de naam Branched Chain Amino Acids, oftewel een vertakte keten aminozuren. BCAA aminozuren zijn zeer belangrijke bestanddelen van het spierweefsel. Ze gaan spierafbraak door intensieve training tegen en zijn onmisbaar voor de aanmaak van extra spiermassa.

BCAA's zijn van groot belang, omdat je lichaam niet in staat is deze aminozuren zelf te produceren. Daarom moet je ze dus via je voeding of supplementen binnenkrijgen. BCAA's worden als eerste aangesproken door je lichaam wanneer de koolhydraat reserves (glycogeen) dreigen op te raken. Zij kunnen namelijk, als er plotseling een tekort ontstaat aan glucose, heel snel afgebroken worden en gebruikt worden voor de energievoorziening.

BCAA's verschillen van de andere aminozuren omdat ze onmiddellijk in de spier opgenomen worden en niet in de lever worden opgeslagen. Bij gewichtstraining zal de vraag naar dit soort aminozuren groot zijn. Genomen vóór de training, zullen deze BCAA's spierafbraak tijdens de inspanningen minimaliseren en na de training zullen zij zorgen voor een maximale eiwitsynthese, waardoor de - voor spieropbouw - benodigde aminozuren beter door het lichaam verwerkt en aangeleverd kunnen worden. BCAA producten zijn niet duur. Je hebt al 500gr BCAA in poeder vorm voor 25,-. Erg populair zijn BCAA Power en BCAA Complex 2200.

Overige aminozuren


Naast de 8 essentiële aminozuren kunnen de volgende aminozuren wel door het lichaam worden aangemaakt. Alanine, Arginine, Asparagine, Carnitine, Cysteine, Glutamine, Glycine, Histidine, Ornithine, Proline, Serine, Taurine en Tyrosine. In het bijzonder willen we Glutamine toelichten, omdat dit product vaak via supplementatie gebruikt wordt.

Glutamine


Glutamine is een belangrijke bouwsteen van aminozuren en speelt een sleutelrol bij de opbouw van spierweefsel. Met meer dan 64% vormt glutamine het aminozuur met het hoogste aandeel in de spiercel. Tijdens een intensieve training heeft het lichaam grote hoeveelheden glutamine nodig die het direct uit de musculatuur haalt. De gevolgen hiervan zijn verlies aan spierweefsel en onvoldoende spierherstel.

Ook glutamine hoeft niet veel te kosten. Populaire producten zijn Gluta Power en Glutamine-SR.

Pilvorm, poedervorm of vloeibare vorm?


Er zijn diverse vormen van aminozuren op de markt. De pilvorm, poedervorm en vloeibare vorm. Tabletten bevatten vaak combinaties van stabiele eiwitten en vrije aminozuren. Aan de fabrikant hoe deze combinatie uitvalt.

In de poedervorm zit meer vrijheid, echter ook hier is sprake van een combinatie vorm en vaak van medium chain amino ketens. Dit zijn korte ketens (bijvoorbeeld BCAA) die wel gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. De poedervormen kunnen ingenomen worden met melk, maar hoe meer vrije aminozuren er in zitten hoe beter het is om ze in te nemen met vruchten sappen. Melk heeft namelijk een zekere bindende werking.

Het voordeel van vloeibare aminozuren is de snelle opname en zuiverheid van het product. Een vloeibaar aminozuur is een heel hoog geconcentreerde oplossing van aminozuren. Door de hoge concentratie is het preparaat veel zuiverder dan in pil of poedervorm. In vloeibare toestand passeert het veel sneller de maag en wordt het in het darmkanaal snel aan het lichaam afgegeven. Door deze snelle opname is transport via het bloed naar de plaats van bestemming snel en efficiënt. Een sneller herstel ofwel groei is het gevolg. Kortom vloeibare aminozuren zijn een perfect product voor direct na de training.