Eiwitten

Wij verkopen enorm veel Eiwitten, zoals: Eiwit Cookies, Eiwit Chips, Eiwit Maaltijden, Eiwitshakes, Eiwitpannenkoeken en nog véél meer. Voor elk wat wils! ... » Lees meer...

Zo kun je op een heerlijke manier je dagelijkse Eiwitbehoefte op peil houden.

Wat zijn Eiwitten?

Eiwitten zijn een voedingsstof, net als Koolhydraten en Vet. Eiwitten leveren calorieën en Aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van Eiwitten in lichaamscellen. Een ander woord voor Eiwit is Proteïne. Je lichaam bestaat voor 15 tot 20 procent uit eiwitten en zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam.

Kenmerken Eiwitten:

-Eiwitten zijn voor het behoud van sterke botten
-Eiwitten zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen
-Eiwitten ondersteunen snel herstel van de spieren na training/sport(-prestatie)
-Eiwitten zijn voor meer/sterkere spieren/spieropbouw/spierkracht
-Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa


Mensen die veel aan sport doen hebben een verhoogde Eiwitbehoefte. Dit komt door de constante afbraak-, groei-, en herstelprocessen die in het lichaam plaatsvinden tijdens een intensief trainingsprogramma.

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Eiwit soorten

Er bestaan verschillende soorten eiwitten. Wij verkopen de belangrijkste:

-Whey Eiwit Concentraat
-Whey Eiwit Isolaat,
-Whey Eiwit Hydrolisaat,
-Micellaire Caseine Eiwit
-Ei Eiwit.

Whey Eiwit

Whey (of wei) is de meest bekende vorm van eiwitten die wordt verkocht. Dit is ook weer onder te verdelen in concentraat, isolaat en hydrolisaat.

Whey Concentraat is daarvan weer de bekendste vorm en bevat gemiddeld 80% eiwit. Het is een goede manier om je extra eiwitten binnen te krijgen voor een lagere prijs dan de andere Whey vormen.

Whey Isolaat bevat het hoogste percentage eiwit, rond de 93%. Deze zuiverhuid is te danken aan microfiltratie en ultrafiltratie. Isolaat is over het algemeen wat duurder dan concentraat.

De laatste vorm is Whey Hydrolisaat en heeft bijna hetzelfde eiwitpercentage als concentraat. Het voordeel van hydrolisaat is het hoogwaardige aminozuurprofiel en de snelle opneembaarheid van het eiwit. Nadeel is dat de smaak wordt beschreven als 'bitter' en het is de duurste vorm van Whey.

Micellaire Caseine Eiwit


Caseine eiwit is na whey de meeste gebruikt vorm van eiwit. Deze vorm kenmerkt zich door de gebalanceerde afgifte van eiwit. Het is daarmee ideaal om in te nemen net voor je gaat slapen. Het eiwitgehalte ligt tussen de 80-90%. Nadeel van Caseine eiwit is dat het minder geschikt is direct na het trainen. Je kan dan beter kiezen voor Whey eiwit vormen.

Ei Eiwit

De naam zegt het al, Ei eiwit is afkomstig uit eieren en bevat geen lactose (melkeiwit). Ei Eiwit is een vetarme born van eiwit en is eenvoudig in te passen voor een fanatieke sporter.
Het is ideaal voor lactose intollerante sporters.

Hoeveel eiwitten heb je nodig per dag?

Deze vraag zie je bij veel startende sporters. Als je uitgaat van een gemiddelde energiebehoefte van 2500 kilocalorieën (kcal) voor mannen en 2000 kcal voor vrouwen kom je op 56 gram en 46 gram eiwit per dag. Dit komt neer op 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Belangrijk is dat dit een gemiddelde is en dat elk lichaam anders is.

Fanatieke krachtsporters die focussen op het vergroten van spiermassa krijgen vaak een hogere eiwit iname advies. Dit varieert tussen de 1,2 gram - 2 gram per lichaamsgewicht en is afhankelijk van de doelen van de (kracht) sporter.

Wanneer heb je behoefte aan extra eiwitten?

Het kan zijn dat bepaalde krachtsporters een grotere behoefte hebben aan eiwitten voor bijvoorbeeld spieropbouw. Eiwitten ondersteunen namelijk een snel herstel na een training of workout. Daarnaast draagt het bij een de instanthouding van de spiermassa.

Als je een recreatieve sporter bent dan wordt 0,8 gram - 1 gram per kilo lichaamsgewicht aanbevolen. Voor een duursporter (bijvoorbeeld wielrennen) wordt 1,2 gram - 1,4 gram aanbevolen. Bij krachtsporters is het advies meestal 1,7 gram tot 1,8 gram, maar dit kan oplopen tot 3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Bodybuilders in een kuur kunnen gaan tot 5 gram per kilogram. Uit de dagelijkse voeding moet dan tussen de 25 à 30% eiwitten worden gehaald. Tijdens de 'cut' periodes mag dit nog verhoogd worden tot 40%.

Eiwitten zijn op te splitsen in twee soorten, namelijk plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. Eiwitconcentraties zijn er in meerdere soorten.

Als je vegetariër bent, is het advies ook om meer eiwitten in te nemen. De hoeveelheid 0,8 gram moet met 20-30% worden verhoogd. Daarnaast is het belangrijk om als vegetariër goed op te letten dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt uit verschillende bronnen. Je mist namelijk de essentiële aminozuren door het gebrek aan dierlijke eiwitten. Met extra eiwitten verzeker je jezelf van alle essentiële aminozuren.

Heb je dus meer behoefte aan eiwitten of wil je op een makkelijke en lekkere manier je eiwitbehoefte op peil houden? Dan is een eiwitshake een prima oplossing om gemakkelijk eiwitten te krijgen.

----- Tekst sluiten -----


Welke eiwitten moet ik eten?
De mens is een omnivoor. Dat wil zeggen: hij eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel en krijgt dus beide eiwitsoorten binnen. Echter is het eiwit dat voortkomt uit plantaardig voedsel meestal niet compleet genoeg om alle essentiële aminozuren te leveren.

Vegetariërs en veganisten moeten dus verschillende groenten, granen en andere plantaardige bronnen combineren om een bruikbaar scala aan aminozuren binnen te krijgen.

Als je echter verzekerd wil zijn van voldoende bruikbaar eiwit dan is het effectiever om deze 2 met elkaar te combineren, of tenminste voldoende verscheidenheid toe te passen.

Welke bronnen zijn het beste?
Bodybuilders eten meestal dierlijke bronnen. De meest populaire en beste bronnen vind je in:
Vlees: kalkoen, kip, rundvlees.

Eieren: zowel het eiwit als eigeel van een ei bevat heel kwalitatief eiwit. Het eigeel is onterecht als "ongezond" bestempeld, onderzoeken tonen aan dat het juist de gezondheid kan verbeteren indien gebruikt i.c.m. een goed dieet.

Vis: tonijn, zalm, koolvis, enz. Kort gezegd: ALLE vis kan je eten want vis bevat weinig verzadigde en veel onverzadigde vetten en veel eiwitten.

Zuivelproducten: kwark (platte/verse kaas voor de Belgen) bevat heel veel eiwit (geconcentreerd) en garandeert een trage afgifte. (Nodig gedurende de nacht of dag) Melk is drinkbaar (snel) en bevat een goede hoeveelheid caseïne en whey eiwit. Kaas is een goede bron van eiwit, maar let op de verzadigde vetten.

Waarom verschillende bronnen in hetzelfde dieet? Kan ik niet gewoon 10 bakken kwark eten op 1 dag?
Voor alle duidelijkheid: ELK dierlijk eiwit bevat alle essentiële aminozuren.

Met dat van de baan, kan je afwisselen om volgende redenen:

Wat je nodig hebt: elke eiwitbron bevat een andere hoeveelheid eiwit, vet. Zo neem je kip als je weinig vet maar geconcentreerd eiwit wil. Zo neem je vette vis, als je veel eiwit maar toch ook wat gezonde vetten wil. Melk bevat meer koolhydraten dan vlees, wat ook nut kan hebben op bepaalde momenten van de dag. Hetzelfde geldt voor koolhydraat bronnen. Havermout bevat meer vezels, aardappelen meer zetmeel enz.

Afwisseling: als je elke dag 300 gram eiwit moet eten, dan gaat het snel vervelen om telkens kip te eten, en wat gaat vervelen, leidt uiteindelijk tot overslaan van maaltijden of gewoon geen eetlust.

Prijs: als je weet dat vlees duur is, dan weet je ook dat zuivel goedkoop is. Afwisselen om de prijs van je dagelijkse voedselinname omlaag te krijgen en toch aan kwalitatief goede eiwitten te geraken is dus weer een puntje dat voor velen belangrijk is.

Gezondheid: variëren in voeding maakt een dieet gezond: telkens hetzelfde eten maakt dat je ook telkens dezelfde stoffen binnenkrijgt, met dezelfde voor -en nadelen. Hoe meer variatie, hoe beter.

Handig: veel eiwit en koolhydraatbronnen moeten niet gekookt worden en kunnen koud gegeten. Dit is handig om mee te nemen, of in situaties waar je geen mogelijkheid hebt om te koken, bakken.