Eiwit

Om de sporter te voorzien van hoogwaardige eiwitten zijn er eiwitshakes met een compleet aminozurenpatroon die makkelijk en volledig door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn onmisbaar voor het opbouwen van spiermassa en kracht. Aminozuren zijn de bouwstenen van de spieren. Zij garanderen voldoende spierherstel en spiergroei. Mensen die veel aan sport doen hebben een verhoogde eiwitbehoefte. ... » Lees meer...

Dit komt door de constante afbraak-, groei-, en herstelprocessen die in het lichaam plaatsvinden tijdens een intensief trainingsprogramma. Eiwitten bestaan uit aminozuren en zonder eiwitten is spieropbouw niet mogelijk.

In principe is het zo dat hoe zwaarder je traint, des te groter en sterker je spiermassa zal worden. Voorwaarde is wel dat je voeding voldoende eiwitten/aminozuren bevat zodat je spieren deze groeiprocessen aankunnen.

Eiwit soorten
Er bestaan verschillende soorten eiwitten. Wij verkopen de belangrijkste. Whey eiwit concentraat, whey eiwit isolaat, whey eiwit hydrolisaat, caseine eiwit en ei eiwit.

----- Tekst sluiten -----

Waarom gebruiken sporters whey eiwit?
 • De aminozuursamenstelling van eiwit is compleet, alle belangrijke aminozuren voor bijvoorbeeld de opbouw van spieren zijn voldoende aanwezig. Whey eiwit is in ongeveer een uur afgebroken tot aminozuren, veel sneller dan de andere eiwitsoorten. Whey eiwit hydrolisaat wordt het snelst opgenomen, daarna whey eiwit isolaat en dan whey eiwit concentraat.
 • Voordelen van aminozuur en eiwitpreparaten voor sporters:
 • stimuleren van spiergroei
 • snel spierherstel
 • de "bouwstenen" voor de spiercellen
 • minder spierblessures
 • versterkt de spierstructuur
 • minder spierafbraak
 • behoudt spiermassa bij een eiwitdieet

Hoe en hoeveel eiwit moet ik eten?
Eiwitten kunnen gebruikt worden door iedere sportbeoefenaar voor herstel en opbouw van de spieren tijdens intensieve trainingsperioden.

Gulden regel voor inname: 2 a 3 gram per kilogram lichaamsgewicht (LG). Bodybuilders in een kuur kunnen gaan tot 5 gram per kilogram LG. Uit de dagelijkse voeding moet tussen de 25 a 30% eiwitten worden gehaald. Tijdens de 'cut' periodes mag dit nog verhoogd worden tot 40%.

Aangeraden wordt 3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag bij intensieve sportbeoefening (zeker wanneer je streeft naar spiergroei) en 1,5 gram voor behoud van je spiermassa.

Eiwitten zijn op te splitsen in twee soorten, namelijk plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. Eiwitconcentraties zijn er in meerdere soorten.

Welke eiwitten moet ik eten?
De mens is een omnivoor. Dat wil zeggen: hij eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel en krijgt dus beide eiwitsoorten binnen. Echter is het eiwit dat voortkomt uit plantaardig voedsel meestal niet compleet genoeg om alle essentiële aminozuren te leveren. Om deze reden zal een vegetariër of veganist als bodybuilder bijna niet dezelfde prestaties kunnen neerzetten als iemand die geen vegetariër of veganist is.

Vegetariërs en veganisten moeten dus verschillende groenten, granen en andere plantaardige bronnen combineren om een bruikbaar scala aan aminozuren binnen te krijgen waardoor spierherstel -en groei mogelijk wordt.

Als je echter verzekerd wil zijn van voldoende bruikbaar eiwit dan is het effectiever om deze 2 met elkaar te combineren, of tenminste voldoende verscheidenheid te verzekeren.

Welke bronnen zijn het beste?
Bodybuilders eten meestal dierlijke bronnen. De meest populaire en beste bronnen vind je in:

Vlees: kalkoen, kip, rundvlees.

Eieren: zowel het eiwit als eigeel van een ei bevat heel kwalitatief eiwit. Het eigeel is onterecht als "ongezond" bestempeld, onderzoeken tonen aan dat het juist de gezondheid kan verbeteren indien gebruikt i.c.m. een goed dieet.

Vis: tonijn, zalm, koolvis, enz. Kort gezegd: ALLE vis kan je eten want vis bevat weinig verzadigde en veel onverzadigde vetten en veel eiwitten.

Zuivelproducten: kwark (platte/verse kaas voor de Belgen) bevat heel veel eiwit (geconcentreerd) en garandeert een trage afgifte. (Nodig gedurende de nacht of dag) Melk is drinkbaar (snel) en bevat een goede hoeveelheid caseïne en whey eiwit. Kaas is een goede bron van eiwit, maar let op de verzadigde vetten.

Waarom verschillende bronnen in hetzelfde dieet? Kan ik niet gewoon 10 bakken kwark eten op 1 dag?
Voor alle duidelijkheid: ELK dierlijk eiwit bevat alle essentiële aminozuren die er nodig zijn om spiergroei mogelijk te maken.

Met dat van de baan, kan je afwisselen om volgende redenen:

Wat je nodig hebt: elke eiwitbron bevat een andere hoeveelheid eiwit, vet. Zo neem je kip als je weinig vet maar geconcentreerd eiwit wil. Zo neem je vette vis, als je veel eiwit maar toch ook wat gezonde vetten wil. Melk bevat meer koolhydraten dan vlees, wat ook nut kan hebben op bepaalde momenten van de dag. Hetzelfde geldt voor koolhydraat bronnen. Havermout bevat meer vezels, aardappelen meer zetmeel enz.

Afwisseling: als je elke dag 300 gram eiwit moet eten, dan gaat het snel vervelen om telkens kip te eten, en wat gaat vervelen, leidt uiteindelijk tot overslaan van maaltijden of gewoon geen eetlust.

Prijs: als je weet dat vlees duur is, dan weet je ook dat zuivel goedkoop is. Afwisselen om de prijs van je dagelijkse voedselinname omlaag te krijgen en toch een kwalitatief goede eiwitten te geraken is dus weer een puntje dat voor velen belangrijk is.

Gezondheid: variëren in voeding maakt een dieet gezond: telkens hetzelfde eten maakt dat je ook telkens dezelfde stoffen binnenkrijgt, met dezelfde voor -en nadelen. Hoe meer variatie, hoe beter.

Handig: veel eiwit en koolhydraatbronnen moeten niet gekookt worden en kunnen koud gegeten. Dit is handig om mee te nemen, of in situaties waar je geen mogelijkheid hebt om te koken, bakken.

Vegetariërs: vlees en vis vallen weg dus variëren is essentieel om aan een compleet eiwit te geraken.

Wat kan ik doen tegen puistjes?
 • Er zijn veel mensen die bij het innemen van eiwitten al snel een intolerantie ontwikkelen. Het lichaam kan de eiwitten niet goed aan en dit geeft zichtbare en onzichtbare problemen. Om dit te voorkomen of op te lossen zijn er een aantal mogelijkheden:
 • Verminder de eiwit inname, bouw langzamer op
 • Verminder de calorie inname
 • Neem zink tabletten of capsules of ZMA
 • Neem vitamine B tabletten, capsules
 • Neem 1-2 eetlepels lijnzaadolie en/of visolie per dag
 • Drink meer zuiver water
 • Eet minder suikers en vetten
 • Ga af en toe onder de zonnebank of in de zon
 • Doe vaker aan cardio
 • Ga af en toe in de sauna